:
Käyntiosoite Kalliolinnantie 8
00140 HELSINKI
Puhelin (09) 4050 9628
Faksi (09) 4050 9627
Internet http://www.nba.fi/fi/cygnaeuksengalleria
Sähköposti

Toimiala

Museo, julkisia palveluita, nähtävyys, kulttuuri

Kuvaus

Vuonna 1882 avattu Cygnaeuksen galleria on maamme vanhin taidemuseo. Gallerian kokoelma käsittää pääasiassa suomalaista 1800-luvun maalaus- ja veistotaidetta.

Lisätietoa KOTIMAISTA TAIDETTA ROMANTTISESSA HUVILASSA

Cygnaeuksen galleria sijaitsee professori ja taiteentutkija Fredrik Cygnaeuksen (1807 - 1881) kesähuvilassa, jonka hän testamenttasi taidekokoelmansa kanssa Suomen kansalle. Saksalaisen J. W. Mieritzin Kaivopuistoon suunnittelema romantiikkaa edustava huvila on harvoja Helsingin keskustassa säilyneitä puurakennuksia.

Pääosin lahjoituksin karttuneessa kokoelmassa on nykyään runsaat 450 teosta, joista museon perusnäyttelyssä on noin sata maalausta, veistosta tai piirustusta. Kotimaista maalaustaidetta edustavat esimerkiksi Werner Holmbergin, Hjalmar Munsterhjelmin, Albert Edelfeltin ja Helene Schjerfbeckin teokset. Esillä on lisäksi muun muassa Walter Runebergin ja Johannes Takasen veistoksia.

KESÄHUVILASTA GALLERIAKSI

Fredrik Cygnaeus päätti rakennuttaa itselleen huvilan Kaivopuistoon 1860-luvun lopulla, sillä hänen oli hankalaa vanhoilla päivillään matkustaa kesäksi pois Helsingistä. 1830-luvulla perustettu Ullanlinna kylpylaitos oli tehnyt Kaivopuistosta suositun kesänviettopaikan, joten Cygnaeus valitsi itselleen tontin melkein Kaivopuiston korkeimmalta kohdalta. Vuonna 1869 valmistuneen huvilan suunnittelusta vastasi saksalainen arkkitehti Johan Wilhelm Friedrich Mieritz.

Ristiriitoja ilmeni gallerian vaiheissa pian Cygnaeuksen kuoleman jälkeen. Vuoden 1885 valtiopäivillä keskusteltiin rakennuksen arvosta ja kunnostamisesta. Huvila päätettiin kunnostaa. 1930-luvulla Yrjö Hirn esitti, että Cygnaeuksen gallerian ja Kalliolinnan tonteille tulisi rakentaa valtiollinen taidepalatsi, jonka osaksi Cygnaeuksen kokoelma liitettäisiin. Hanke kuitenkin kariutui.

Huvilan hävittäminen oli toteutumaisillaan myös 1950-luvulla, jolloin monet olivat huolissaan arvokkaiden teosten homehtumisesta lämmittämättömässä talossa. Tonttikin haluttiin tehokkaampaan käyttöön. Tuolloisen intendentin vetoomuksesta asia asetettiin kuitenkin perusteellisen harkinnan alaiseksi. Asiantuntijalausunnot olivat yhteneviä: rakennus oli vanhan Kaivopuiston ehkä kaunein huvila ja tyypillinen romantiikan ajan edustaja. Taidekokoelman todellinen arvo perustui juuri kokoelman ja rakennuksen yhdessä muodostamaan kokonaisuuteen, jonka rikkominen olisi tuhonnut omaleimaisen ja harvinaisen kulttuurimuistomerkin.

Vuonna 1958 kaupunginvaltuusto teki päätöksen tontin vuokrasopimuksen jatkamisesta 20 vuodella, ja seuraavana vuonna eduskunta myönsi varat rakennuksen peruskorjaukseen. Huvilarakennus määrättiin suojeltavaksi vuonna 1980. Vuonna 1981 galleria siirrettiin Museoviraston hallintaan ja siten osaksi Suomen kansallismuseota.
Kauppalehden Menestyjä 2014 Suomalaista laatua, AAA luokitus