:

Havis Amanda

Käyntiosoite Pohjoisesplanadi 19
00170 HELSINKI
Kauppatori, Kaartinkaupunki

Toimiala

Nähtävyys

Kuvaus

Havis Amanda on Kauppatorilla sijaitseva suihkulähdekokonaisuus. Suihkualtaan ympäröimän neljän merileijonan keskellä seisoo Mantaksi kutsuttu Havis Amanda -monumentaaliveistos, jota koristavat vettä suihkuttavat kalat.

Lisätietoa Havis Amanda, tuttavallisemmin Manta, on Ville Vallgrenin muotoilema ja Pariisissa pronssiin valettu muistomonumentti. Pariisilaiset olisivat halunneet patsaan koristamaan omaa katukuvaansa, mutta Vallgren ilmoitti sen tulevan Helsinkiin. Vuonna 1908 se pystytettiinkin Kauppatorille, ja Havis Amandan sekä neljän merileijonan ja vettä suihkuttavien kalojen muodostama suihkulähdekokonaisuus paljastettiin 20. syyskuuta 1908.

Aivan aluksi ihmiset kutsuivat veistosta merenneidoksi, mutta paljastuksen jälkeen ruotsinkieliset lehdet alkoivat kutsua sitä Havis Amandaksi. Nimi muuntui suomen kielessä Haaviston Mantaksi ja Kaivo-Mantaksi, mutta vakiintui myöhemmin pelkäksi Mantaksi. Vallgrenin kertoman mukaan "merestä nouseva" Havis Amanda symboloi Helsinkiä ja sen syntyä.

Kauppatorille ja Mantan juurelle on vakiintunut vuosien varrella vappujuhla, jossa Manta pestään ja sen päähän painetaan valkolakki. Alunperin Manta lakitettiin keskiyöllä, mutta katsojien lisääntyessä rituaalia aikaistettiin niin, että se alkaa nykyään jo kello 18.00 vappuaattona. 1990-luvun alussa Mantan päällä kiipeily kiellettiin, mutta neuvokkaat Helsingin seudun korkeakoulujen oppilaskunnat eivät lannistuneet, vaan hankkivat avukseen nosturit. Niinpä perinne jatkuu ja Manta saa vappuna jokavuotisen pesunsa ja hatun päähänsä.

Tuotteet ja palvelut

Hakusanat

manta, muistomerkki, muistomonumentti, patsas, suihkulähde, vallgren, veistos

Kauppalehden Menestyjä 2014 Suomalaista laatua, AAA luokitus