:
Käyntiosoite Eläintarhantie 5
00530 HELSINKI
Ensi linja
2
Puhelin (09) 39 401
Faksi (09) 394 0244
Internet http://www.hkt.fi
Sähköposti
Y-tunnus 0201256-6

Toimiala

Teatteri, julkisia palveluita, nähtävyys, kulttuuri

Kuvaus

Helsingin teatterisäätiön ylläpitämä Helsingin Kaupunginteatteri on yksi Suomen suurimmista teattereista. Sen monipuoliseen tarjontaan kuuluu muun muassa musikaaleja, musiikkiesityksiä, draamaa, komediaa, klassikonäytelmiä, lastennäytelmiä ja tanssiteoksia.

Lisätietoa MAAILMANDRAMATIIKKAA SUURELLE KOHDEYLEISÖLLE

Koti- ja ulkomaiset klassikot ovat osa Helsingin kaupunginteatterin perustarjontaa. Samalla on uusimman maailmandramatiikan esittelyä ja yhteistyön tekemistä kotimaisten nykykirjailijoiden kanssa on pidetty tärkeänä. Korkeatasoinen musiikki- ja lastenteatteri kuuluu kaupunginteatterin perinteisiin ja sille asetettuihin velvoitteisiin. Esityksiä on ollut sekä suurella että pienellä näyttämöllä. Helsingin Kaupunginteatterin Tanssiryhmä, Helsinki Dance Company on maamme ainoa kiinteän ammattiteatterin yhteydessä toimiva tanssiryhmä. Se on myös suurin suomalainen nykytanssiryhmä.

VANHAN TEATTERIN MONET VAIHEET

Toiminta nykyisessä teatterirakennuksessa alkoi syksyllä 1967. Helsingin kaupunginteatterilla on kaksi edeltäjää: Helsingin Työväenteatteri, jonka viralliseksi perustamisvuodeksi on merkitty 1902, sekä 1933 perustettu Helsingin Kansanteatteri. Nämä kaksi yhdistyivät Helsingin Kansanteatteri-Työväenteatteriksi 1948. Tärkeimpiä esityspaikkoja olivat Koiton näyttämö ja Vallilan näyttämö, myöhemmin myös Vanha Ylioppilastalo. Kaupunginteatterista tuli Kansanteatteri-Työväenteatterin seuraaja vuonna 1965, jolloin Helsingin teatterisäätiö perustettiin.

Kun päätös teatteritalon rakennuttamisesta tehtiin, sen suunnittelukilpailun voitti nuori, nykyisin kansainvälisestikin arvostettu arkkitehti Timo Penttilä. Rakennuttajana oli Helsingin kaupunki, ja rakennus luovutettiin teatterisäätiön hallintaan syyskuussa 1967. Vähitellen ilmaantui puutteita, ja aikojen kuluessa tarpeet muuttuivat. Näitä tarpeita tyydyttämään rakennettiin lisärakennus, joka valmistui syksyllä 1989. Sunnittelijana toimi Arkkitehdit Oy Timo Penttilä - Kari Lind - Sakari Tilanterä.

Syksyllä 2000 kaupunginteatteri sai uuden haasteen, kun Helsingin kaupunginhallitus teki päätöksen Teatteri Pienen Suomen sulauttamisesta osaksi Helsingin kaupunginteatteria. Yhdistyminen toteutui elokuun alussa vuonna 2001. Yhdistymisen myötä kaupunginteatteri sai Pasilaan uuden tilan, joka nimettiin Teatteristudio Pasilaksi. Aiemmin näissä tiloissa ovat toimineet Teatteri Pieni Suomi ja sen edeltäjä Intimiteatteri. Helsingin kaupunginteatterista tuli 1. elokuuta 2005 kaksikielinen sen yhdistyttyä Lilla Teaternin kanssa. Yrjönkadulla sijaitsevassa Lillanissa esitetään jatkossa näytelmiä pääasiallisesti ruotsin kielellä.

Yhteystiedot

Lipunmyynti

(09) 394 022

faksi  (09) 394 0404

Teatterinjohtaja
Sarkola Asko

(09) 394 0311

 

Hallinto ja talousjohtaja
Holopainen Matti A

(09) 394 0430

 

Tekninen johtaja
Koli Keijo

(09) 394 0316

 


Kauppalehden Menestyjä 2014 Suomalaista laatua, AAA luokitus