:
Käyntiosoite Itäinen papinkatu 2
00530 HELSINKI
Puhelin (09) 2340 3620
Internet http://kallio.kirkkohelsinki.net/?deptid=1393

Toimiala

Kirkko, nähtävyys

Kuvaus

Kallion harmaagraniittinen kirkko on yksi Helsingin näkyvimmistä maamerkeistä. Se sijaitsee Kallion kaupunginosassa Helsingin pisimmän suoran kadun päässä. Kallion kirkko palvelee Suomen kaupunkimaisinta, tiheimmin asuttua ja nuorten suosimaa asuntoaluetta.

Lisätietoa KELLOT SOITTAVAT SIBELIUSTA

Vappuna 1907 Helsingin suuri seurakunta päätettiin jakaa kuudeksi erilliseksi seurakunnaksi, ja samalla tehtiin myös päätös uuden kirkon rakentamisesta 30 000 kalliolaiselle. Kirkon suunnittelemiseksi järjestettiin kilpailu, jonka voitti useiden kirkkojen ohella esimerkiksi tasavallan presidentin kesäasunnon suunnitellut arkkitehti Lars Sonck.

Kallion kirkon rakentaminen aloitettiin vuonna 1908, ja se valmistui 1912. 65 metriä korkean kirkon mittasuhteet ovat lähes identtiset Salomon-temppelin kanssa. Ulkoisesti Kallion kirkko edustaa suomalaista kansallisromanttista rakennustyyliä, jossa on myös jugend-vaikutteita. Kallion kirkko on Suomen ainoa kirkko, jossa on sekä barokkityyliset että ranskalaisromanttiset urut.

Jean Sibelius sävelsi kirkon seitsemää kelloa varten melodian, jota Yleisradio käytti useita vuosikymmeniä lauantain ehtookelloja soittaessaan. Nippelitietoutena mainittakoon, että sävellystyön kerrotaan tapahtuneen jossakin Kallion lähiravintolassa.

UURNAHOLVI - UUDENTYYPPINEN HAUTAUSMAA

Kirkon alttarialue uusittiin täydellisesti 1950-luvulla. Kirkon alttarin sisään jätetty peruskallio poistettiin ja tilalle rakennettiin puinen alttaripöytä. 1980-luvulla tehdyssä korjauksessa alttaripöytä kuitenkin rakennettiin Kallion kirkon luonteen mukaisesti kivestä.

Suomalaisessa kirkkoperinteessä uutta on kirkon alle rakennettu uurnaholvi, johon voidaan haudata 3 000 vainajaa. Lehterin alla saarnatuolin vieressä on vainajien muistoalttari, jonka ääressä vietetään omaisten kanssa muistohetki ennen tuhkauurnan saattamista uurnaholviin. Haudattujen vainajien nimilaatat sijoitetaan kirkon seinään.

Toimipaikat

Helsingin Srk-Yhtymä

Kolmas Linja 22 B

00530

HELSINKI

Helsingin tuomiokirkko

Unioninkatu 29

00170

HELSINKI

Johanneksenkirkko

Korkeavuorenkatu 12

00130

HELSINKI

Kallion kirkko

Itäinen papinkatu 2

00530

HELSINKI

Mikael Agricolan kirkko

Tehtaankatu 23

00140

HELSINKI

Suomenlinnan kirkko

Suomenlinna C 43

00190

HELSINKI

Temppeliaukion kirkko

Lutherinkatu 3

00100

HELSINKI


Kauppalehden Menestyjä 2014 Suomalaista laatua, AAA luokitus