:
Käyntiosoite Helsinginkatu 3-5
00500 HELSINKI
3. krs
Puhelin (09) 731 0140
Faksi (09) 701 9895
Internet http://www.ebeneser.fi

Toimiala

Museo, nähtävyys

Kuvaus

Lastentarhamuseon tarkoitus on koota, tallentaa ja esitellä lastentarhatyön ja lastentarhanopettajakoulutuksen historiaa. Ebenser-säätiön ylläpitämä museo on perustettu vuonna 1998. Museonäyttelyssä on esineistöä 1800-luvulta lähtien Ebeneserin lastentarhasta ja Helsingin kaupungin lastentarhoista.

Lisätietoa LASTENTARHAN OPETTAJA OPISKELIJANA

Lastentarhamuseossa ei ole esillä pelkästään opetussuunnitelmia, jotka kertovat vain osan totuudesta, vaan myös esineitä, kuvia ja tilakokonaisuuksia lastentarhaopetuksen eri aikakausilta. Museo pyrkii nyt tuomaan esille myös opiskelijan näkökulman varhaiskasvatuksen maailmasta.

Näyttely vie vierailijan matkalle, joka kertoo, miten sivistyneistön pitkähameisesta kasvattajatarseminaarin oppilaasta on kehittynyt tähän päivään mennessä täysiverinen yliopisto-opiskelija. Taidokkaat askartelu- ja veistotyöt entisajoilta viestivät ajasta, jolloin opiskelijat valmistivat itse lastentarhan käyttöesineistöä. Opiskelijoiden omat muistelmat eri vuosikymmeniltä antavat näyttelylle inhimillisen säväyksen.

EBENESER-SÄÄTIÖ TUKEE VARHAISKASVATUSTA

Ebeneser-säätiö edustaa maamme varhaiskasvatuksen ja lastentarhaopetuksen historiaa. Hanna Rothman perusti pohjoismaiden ensimmäisen kansanlastentarhan vuonna 1888. Myöhemmin hän yhdessä Elisabeth Alanderin kanssa aloitti lastentarhanopettajien koulutuksen vuonna 1892 Sörnäisten kansanlastentarhassa, jonka toiminta jatkui ja laajeni vuodesta 1908 Ebeneser-talossa. Talossa toimivat lastenseimi, lastentarha, koululaisten päiväkoti ja Lastentarhaseminaari Ebeneser. Myöhemmin lastentarhat siirtyivät kaupungin omistukseen, ja vuonna 1977 opettajien koulutus valtiollistettiin.

Nykyään säätiö pyrkii tukemaan lasten kasvatusedellytyksiä kotona sekä edesauttaa varhaiskasvatuksen tutkimusta ja tarjoaa täydennyskoulutusta varhaiskasvatuksen henkilöstölle. Osana säätiötä toimii myös tutkimukseen keskittyvä Lapsuuden instituutti. Säätiö ylläpitää lastentarhatyön arkistoa, museota ja kirjastoa sekä kerää lastentarhatoimintaan ja -koulutukseen liittyvää historiallista materiaalia.

Yhteystiedot

Ryhmäkäynnit ja museoesittelyt
Hannamari Rechardt

(09) 3107 1568


Kauppalehden Menestyjä 2014 Suomalaista laatua, AAA luokitus