:
Käyntiosoite Tehtaankatu 23
00140 HELSINKI
Puhelin (09) 2340 6123
Faksi (09) 2340 6134
Internet http://tuomiokirkko.kirkkohelsinki.net
Sähköposti

Toimiala

Kirkko, nähtävyys

Kuvaus

Suomen kirjakielelle pohjan luoneen piispa Mikael Agricolan kirkko kohoaa Punavuoren ja Euran kattojen ylle. Mikael Agricolan kirkko on yksi maamme vilkaimmin käytetyistä kirkoista. Se on kuuluisa tuomasmessuista sekä monipuolisesta seurakuntatyöstä.

Lisätietoa KULTAINEN RISTI HELSINGIN KATTOJEN YLLÄ

Mikael Agricolan kirkko on viimeisin arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema iso kirkko. Pelkistettyä funktionalistista tyyliä edustava kirkko rakennettiin Sepänkadun ja Tehtaankadun väliseen puistoon vuosina 1933—1935. Kirkon kuoriosan suunnittelu jäi Sonckilta kuitenkin kesken.

Kattokruunut suunnitteli arkkitehti Arvo Muroma. Taiteilija Bruno Tuukkanen on suunnitellut kuorissa olevan alttariveistoksen ja maalannut kirkon sivulaivojen holvikaariin Jeesuksen elämää kuvaavat maalaukset. Kirkossa on kirkkolaiva, joka on pienoismalli 1800-luvun alussa purjehtineesta suomalaisesta Fortuna-laivasta.

Kirkon torni, jonka huipussa on kullattu risti, kohoaa korkealle Helsingin kattojen yläpuolelle. Sen korkeus on 103 metriä merenpinnan yläpuolella. Erikoisuutena Mikael Agricolan kirkossa on torni, jonka kapea 30 metrin kärkiosa voidaan tarvittaessa laskea alemman osan sisään, kuten tehtiin sodan aikana pommitusten vuoksi.

ALKUPERÄINEN ULKOASU PALAUTETTIIN ENTISÖINNISSÄ

Mikael Agricolan kirkkoon tehtiin peruskorjaus vuosina 2003—2004, jolloin kaikki säilyttämisen arvoiseksi arvioitu pyrittiin palauttamaan mahdollisimman lähelle alkuperäistä asua. Näkyvimmistä muutoksista mainittakoon kirkkosalin vaaleampi väritys sekä kirkon penkkien uudelleenverhoilu, joka paransi kirkon akustiikkaa huomattavasti. Myös alttaritaulu, lamput, seinämaalaukset ja ikkunat on entisöity.

TUOMASMESSU SYNTYI AGRICOLAN KIRKOSSA

Mikael Agricolan kirkko tunnetaan tuomasmessun kotipaikkana. Tuomasmessu poikkeaa tavallisesta messusta erityisesti musiikiltaan, joka on kevyempää, vaihtelevampaa ja kokeilevampaa kuin tavallisissa jumalanpalveluksissa ja sisältää yleensä yhtyeen ja kuoron.

Ensimmäistä tuomasmessua vietettiin 10. huhtikuuta 1988 Agricolan kirkossa Helsingissä. Messu levisi muutamassa vuodessa kaikkialle Suomeen ja maan rajojen ulkopuolelle. Ruotsissa, Norjassa, Islannissa, Tanskassa ja Saksassa vietetään tuomasmessua kymmenillä paikkakunnilla.

Mikael Agricolan kirkko oli ensimmäisiä kirkkoja, joiden yhteyteen rakennettiin tilat myös monipuoliselle seurakuntatyölle.

Toimipaikat

Helsingin Srk-Yhtymä

Kolmas Linja 22 B

00530

HELSINKI

Helsingin tuomiokirkko

Unioninkatu 29

00170

HELSINKI

Johanneksenkirkko

Korkeavuorenkatu 12

00130

HELSINKI

Kallion kirkko

Itäinen papinkatu 2

00530

HELSINKI

Mikael Agricolan kirkko

Tehtaankatu 23

00140

HELSINKI

Suomenlinnan kirkko

Suomenlinna C 43

00190

HELSINKI

Temppeliaukion kirkko

Lutherinkatu 3

00100

HELSINKI


Kauppalehden Menestyjä 2014 Suomalaista laatua, AAA luokitus