:
Käyntiosoite Snellmaninkatu 9
00170 HELSINKI
Puhelin (09) 1602 2220
Faksi (09) 1602 2221
Internet http://www.vnk.fi/ministerio/toimitilat/saatytalo/fi.jsp
Y-tunnus 0245975-5

Toimiala

Julkisia palveluita, nähtävyys

Kuvaus

Säätytalo rakennettiin säätytalopäiviä varten Senaatintorin laidalle. Arkkitehti Karl Gustaf Nyströmin suunnittelema rakennus toimii nykyisin valtioneuvoston ja valtion muun keskushallinnon kokous- ja edustustilaisuuksien pitopaikkana. Talossa pidetään myös tieteellisten seurojen tilaisuuksia.

Lisätietoa UPEA VALTIOPÄIVÄTALO AATELITTOMILLE SÄÄDYILLE

Säätytalo rakennettiin vuosien 1888 ja 1890 välisenä aikana säätyvaltiopäivien aatelittomien säätyjen kokoontumispaikaksi. Uusrenessanssityylinen rakennus otettiin käyttöön tammikuussa 1891. Sisätilojen hallitsevimpana elementtinä toimii porrashalli, jonka runsain maalauksin koristellusta eteishallista pääsee värillisten kattoikkunoiden avulla valaistuun mahtavaan portaikkoon.

Rakennuksen päätykolmiossa on kuvanveistäjä Emil Wikströmin vuonna 1903 valmistunut vertauskuvallinen pronssiveistossarja, jonka keskushahmona on keisari Aleksanteri I vahvistamassa Suomen lait ja oikeudet.

Seitsemäntoista vuoden ajan Säätytalo toimi säätyjen kokoontumispaikkana. Vuonna 1907 perustetun yksikamarisen eduskunnan aloitettua työnsä Säätytalo jäi liian pieneksi 200 kansanedustajan tarpeisiin. Säätytaloa ei silti jätetty tyhjilleen, sillä siellä pidettiin valiokuntien kokouksia ja siellä sijaitisi myös eduskunnan kirjasto vuoteen 1931, jolloin Eduskuntatalo valmistui.

Tämän jälkeen rakennus tunnettiin puoli vuosisataa Tieteellisten Seurain Talona, ja siellä oli parhaimmillaan jopa 65 seuran toimisto ja kirjasto. Säätytalossa järjestettiin myös seurojen isännöimät tilaisuudet.

ENTISÖINTI PALJASTAA VANHAA KAUNEUTTA

Säätytalo siirtyi valtioneuvoston kanslian hallintaan vuonna 1978, ja kymmenen vuotta myöhemmin vuonna 1988 aloitettiin rakennuksen täydellinen peruskorjaus. Arkkitehti Vilhelm Helanderin suunnittelema entisöinti oli valmis sisätilojen osalta vuoden 1991 lopussa ja ulkopuolelta kaksi vuotta myöhemmin. Säätytalossa on paljon koristemaalari Salomon Wuorion ja hänen apulaisensa C. Ehrlingin tekemiä renessanssi- ja jugendkoristeluja, ornamentteja ja marmorointeja. Nämä kaivettiin osittain esille, puhdistettiin ja entisöitiin. Kaikki vanhat huonekalutkin otettiin entisöinnin jälkeen käyttöön, ja nykyaikainen tekniikka piilotettiin talon rakenteisiin.

Nykyään Säätytalo on valtioneuvoston edustustila, jossa pidetään vuosittain satoja tilaisuuksia aina pienistä työryhmäkokouksista suuriin juhlavastaanottoihin. Toisessa kerroksessa Kirkkokadun puolella entinen porvariston istuntosali on nykyisin juhlasali, Rauhankadun puoleinen talonpoikaissäädyn sali on luentosali ja Snellmaninkadun puoleinen papiston sali on tiedotussali.

Toimipaikat

Valtioneuvosto

Snellmaninkatu 1 A

00170

HELSINKI

Säätytalo

Snellmaninkatu 9

00170

HELSINKI

Valtioneuvoston linna

Snellmaninkatu 1 A

00023

VALTIONEUVOSTO


Kauppalehden Menestyjä 2014 Suomalaista laatua, AAA luokitus