:
Käyntiosoite Aleksanterinkatu 24
00170 HELSINKI
Internet http://www.senaatintori.fi

Toimiala

Nähtävyys

Kuvaus

Senaatintoria pidetään yhdessä tuomiokirkon kanssa kaupungin symbolina, ja Senaatintori ja sitä ympäröivät rakennukset ovat helsinkiläisille ja muille suomalaisille arvokas ja arvostettu paikka.Senaatintori on toiminut myös kautta historian taustana erilaisille tapahtumille.

Lisätietoa TORI KAUPUNGIN SYDÄMESSÄ

Senaatintori sijaitsee Eteläsataman tuntumassa Helsingin keskustassa, ja sitä reunustavat pohjoisessa Hallituskatu, etelässä Aleksanterinkatu, idässä Snellmaninkatu ja lännessä Unioninkatu. Torilta pääse suoraan Esplanadille Kauppatorin kohdalle historiallista Sofiankatua pitkin, joka on nimetty Aleksanteri I:n äidin Sofia Dorotea Augustan mukaan. Sofiankatu — entiseltä nimeltään Itäinen Kirkkokatu — on ollut nykyisellä paikallaan 1640-luvulta saakka, jolloin kaupungin asukasluku oli vielä alle tuhat.

Senaatintori ympäröi monia arvorakennuksia, kuten Helsingin tuomiokirkkoa, Valtioneuvoston linnaa ja Helsingin yliopiston päärakennusta. Senaatintorin eteläreunalla on Helsingin kantakaupungin vanhin rakennus, vuodelta 1757 peräisin oleva kauppias Johan Sederholmin mansardikattoinen talo. Rakennuksessa toimii nykyään yksi Helsingin kaupunginmuseon pisteistä. Keskellä toria sijaitsee Aleksanteri II:n muistomerkki, ja aivan Senaatintorin vieressä ovat Kauppatori, Esplanadin puisto ja Uspenskin katedraali.

Senaatintorin vanhimpia rakennuksia ovat sen eteläsivulla olevat kauppiastalot, joista kolme on 1700-luvulta ja kolme muuta 1800-luvun alusta. Näitä kivitaloja hallinnoivat omina aikoinaan kaupungin menestyneimmät kauppiassuvut. Talot tunnetaan edelleen perustajaperheidensä nimillä, ja niiden historia on hyvinkin mielenkiintoinen. Nykyään taloissa ovat vuokralla kymmenet eri yksityiset yritykset sekä kaupungin virastot.

PERHEHAUDAT TUHOTTIIN TORIN TIELTÄ

Nykyisen Senaatintorin paikalla on sijainnut jo 1600-luvulla tori, raatihuone ja kirkko, sekä kirkon ympärillä hautausmaa. 1700-luvun puolessa välissä sotien jälkeen alue jouduttiin rakentamaan uudelleen, jolloin torille rakennettiin myös sen kolmas kirkko sekä läntiselle sivulle Päävartio. Nykyisen Valtioneuvoston linnan paikalla torin itäpuolella sijaitsi triviaalikoulu. Jo tuolloin tori oli sekä kaupungin hallinnollinen keskus että sen kauppatori.

Kun venäjän keisari Aleksanteri I päätti siirtää pääkaupungin Turusta Helsinkiin vuonna 1812, määräsi hän kaupungille rakennettavaksi sen arvoisen uuden keskustan. Vuonna 1812 vahvistetun asemakaavan torille suunnitteli Johan Albrecht Ehnström ja toteutti saksalainen arkkitehti Carl Ludvig Engel. Helsinkiläiset eivät olleet mitenkään ihastuneita ajatukseen ja katsoivat kauhistuneina, kun lähes satavuotias kirkko purettiin ja perhehaudat tuhottiin uhkean keisarillisen torin tieltä.

Carl Ludvig Engel halusi torin kaikkien rakennusten edustavan uusklassista tyylisuuntaa ja uudisti kaikki kuusi kauppiastaloa sen mukaisiksi. Hän suunnitteli torin ympärille myös Yliopiston, Nikolainkirkon eli nykyisen Tuomiokirkon, Valtioneuvoston linnan, Unioninkadun yliopiston kirjaston, venäläisen Pyhän Kolminaisuuden kirkon sekä venäläisen sotilasklinikan.

Nykypäivänä Senaatintori koetaan erääksi kaupungin monista keskuksista, ja Senaa
Kauppalehden Menestyjä 2014 Suomalaista laatua, AAA luokitus