:
Käyntiosoite Mannerheimintie 34
00100 HELSINKI
PL
913, 00101 Helsinki
Puhelin (09) 40 501
Faksi (09) 4050 9400
Internet http://www.nba.fi/fi/skm
Sähköposti

Toimiala

Museo, julkisia palveluita, nähtävyys

Kuvaus

Finlandia-taloa vastapäätä sijaitseva Suomen kansallismuseo esittelee suomalaisten vaiheita esihistoriasta nykyaikaan esinekulttuurin avulla. Museon ohjelmistoon kuuluu kuudesta osasta koostuva perusnäyttely sekä monipuolisia vaihtuvia näyttelyitä.

Lisätietoa KANSALLISMUSEO ITSENÄISELLE MAALLE

Kansallismuseon suunnittelemiseksi järjestettiin kilpailu vuonna 1902. Kisan voittivat arkkitehdit Herman Gesellius, Armas Lindgren ja Eliel Saarinen. Ehdotus oli arkkitehtuuriltaan ja ulkoasultaan kansallisromantiikkaa ja Suomen keskiaikaisia kirkkoja edustava. Museo rakennettiin vuosina 1905—1910, ja yleisölle se avattiin vuonna 1916.

Museo nimettiin Suomen kansallismuseoksi maan itsenäistymisen jälkeen vuonna 1917. Museo oli perustettu jo aiemmin Valtion Historiallisena museona vuonna 1893 yhdistämällä ja ottamalla valtion hoitoon useita vanhempia museokokoelmia.

ESIHISTORIASTA 2000-LUVULLE

Museon pääosastot ovat esihistorian osasto, historian osasto ja kansatieteellinen osasto.

Suomen kansallismuseon perusnäyttely jakautuu neljässä kerroksessa kuuteen eri osaan. Pohjakerroksessa olevissa aarrekammioissa esitellään raha-, mitali-, kunniamerkki-, hopea- ja asekokoelmat. Ensimmäisen kerroksen keskihallista pääsee näyttelyyn nimeltä Suomen esihistoria, joka on maamme laajin arkeologinen perusnäyttely.
Ensimmäisestä kerroksesta löytyvällä 1900-luvun osastolla esitellään itsenäistynyt Suomi ja sen yhtenäistynyt ja kansainvälistynyt kulttuuri.
1900-lukua käsittelevä näyttely avataan uudistettuna vuonna 2012.

Keskihallista alkava ja toiseen kerrokseen jatkuva Valtakunta kertoo suomalaisen yhteiskunnan ja kulttuurin kehityksestä keskiajalta 1900-luvun alkuun. Maa ja kansa esittelee elämistä maaseudulla ennen teollistumista. Kolmannessa kerroksessa on toiminnallinen työpaja Vintti.

Perusnäyttelyä voidaan tutkia siten aikajärjestyksessä esihistoriasta alkaen, tai vaikkapa vanhempiin aikoihin edeten. Vaihtuvien näyttelyiden tilat ovat museon pohjakerroksessa.

Museovieraiden käytössä on näyttelyihin liittyvä käsikirjasto sekä yleistä kulttuuriperintöön liittyvää aineistoa. Lisäksi vierailijoita palvelevat museokauppa ja museon kahvila.

Vuosina 1997—2000 Suomen kansallismuseossa tehtiin peruskorjaus, joka toteutettiin rakennuksen alkuperäistä luonnetta arkkitehtuurihistoriamme keskeisenä monumenttina kunnioittaen.
Kauppalehden Menestyjä 2014 Suomalaista laatua, AAA luokitus