:

Temppeliaukion kirkko

Käyntiosoite Lutherinkatu 3
00100 HELSINKI
Puhelin (09) 2340 5920

Toimiala

Kirkko, nähtävyys

Kuvaus

Temppeliaukion kirkko on Taivallahden seurakunnan jumalanpalvelus- ja seurakuntaelämän keskus. Kirkossa kokoontuu viikoittain englanninkieliseen jumalanpalvelukseen myös Kansainvälinen seurakunta, International Evangelical Church in Finland.

Lisätietoa KIISTELTY PIRUNTORJUNTABUNKKERI

Kirkon suunnittelemiseksi järjestettiin useita arkkitehtikilpailuja. Ensimmäinen kilpailu oli vuonna 1932, mutta kilpailun tulos ei kuitenkaan täysin tyydyttänyt lautakuntaa. Vuonna 1936 päätettiin julkaista toinen kilpailu, jonka tiimoilta päädyttiin professori J. S. Sirenin suunnittelemaan katedraalikirkkoon. Kallion louhinta alkoi vuonna 1939, mutta sota keskeytti rakennustyöt. Vuonna 1959 J. S. Sirenin suunnitelmasta päätettiin luopua kokonaan.

Vuonna 1960 päätettiin järjestää jälleen uusi arkkitehtikilpailu. Kilpailun voittivat nuoret arkkitehtiveljekset Timo ja Tuomo Suomalainen teoksellaan "Kivikirkko". Kirkon rakennustyöt alkoivat vuonna 1968. Rakentamiseen suhtauduttiin ristiriitaisesti, ja kirkon rakentamista pidettiin rahojen tuhlauksena. Rakennusrahoilla olisi vastustajien mielestä ollut mielekkäämpää käyttöä kehitysmaissa esimerkiksi avustuksina maailman nälkäongelman lieventämiseksi. Lisäksi kallioon louhittu kirkko miellettiin "piruntorjuntabunkkeriksi", ja vastustus huipentui jopa rakenteilla olevan kirkon perustusten töhrimiseen.

Kirkko rakennettiin oheistiloiltaan alkuperäistä suunnitelmaa pienempänä, ja rakennuskustannukset olivat yllättävän pienet. Kirkon arkkitehtorinen maine ja toiminnan vilkkaus vaiensivat arvostelun nopeasti, ja kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1969.

SUOSITTU MUSIIKKIKIRKKO

Erinomaisen akustiikan ansiosta Temppeliaukion kirkko on suosittu musiikkikirkko, ja siellä järjestetään korkeatasoisia konsertteja viikoittain, joulukonserttien aikaan lähes päivittäin. Temppeliaukion kirkko on Helsingin suosituimpia nähtävyyksiä. Siihen tutustuu vuosittain noin puoli miljoonaa kävijää.

Toimipaikat

Helsingin Srk-Yhtymä

Kolmas Linja 22 B

00530

HELSINKI

Helsingin tuomiokirkko

Unioninkatu 29

00170

HELSINKI

Johanneksenkirkko

Korkeavuorenkatu 12

00130

HELSINKI

Kallion kirkko

Itäinen papinkatu 2

00530

HELSINKI

Mikael Agricolan kirkko

Tehtaankatu 23

00140

HELSINKI

Suomenlinnan kirkko

Suomenlinna C 43

00190

HELSINKI

Temppeliaukion kirkko

Lutherinkatu 3

00100

HELSINKI


Kauppalehden Menestyjä 2014 Suomalaista laatua, AAA luokitus