:
Käyntiosoite Seurasaarentie 15
00250 HELSINKI
Puhelin (09) 4050 9650
Internet http://www.nba.fi/fi/ukk_museo
Sähköposti

Toimiala

Museo, nähtävyys, kulttuuri

Kuvaus

Urho Kekkosen museo Tamminiemessä perehdyttää vierailijansa presidentti Kekkosen elämään ja Tamminiemen historiaan. Museo järjestää kausittain vaihtuvia, aihepiirilleen uskollisia näyttelyitä.

Lisätietoa PRESIDENTTI KEKKONEN JA TAMMINIEMI

Meilahdessa, Seurasaaren sillan vieressä kauniilla puistotontilla sijaitseva Tamminiemen huvila oli presidentti Urho Kekkosen virka-asuntona tämän presidenttiaikana 1956—1981. Aikanaan se tuli tunnetuksi Suomen poliittisen ja valtiollisen elämän keskuksena.

Tamminiemeä esitellään yleisölle Kekkosen ajan asussa. Kodin esineistöön kuuluu edustava valikoima suomalaista taidetta ja muotoilua sekä presidentti Kekkosen ulkomaisilta valtiovierailta saamia lahjoja. Kesäisin vieraille esitellään myös Tamminiemen maineikas sauna. Tamminiemen päärakennuksen takana sijaitsevassa talousrakennuksessa palvelee Café Adjutant asiakkaitaan myymällä kahvia, teetä, virvokkeita ja tuoreita leivonnaisia. Kahvilan erikoisuus on UKK:n rukiinen reissueväs.

MUSEON JA TAMMINIEMEN HISTORIAA

Tamminiemi on lähes puolen vuosisadan ajan liittynyt läheisesti Suomen valtiolliseen ja hallinnolliseen historiaan. 1800-luvulla tila oli jonkin aikaa kenraalikuvernöörin hallinnassa, ja toisen maailmansodan vuosista lähtien Tamminiemi on ollut valtionpäämiestemme käytössä.

Tamminiemi oli presidentti Rytin (1940—1944), Mannerheimim (1944—1946) ja Kekkosen (1956—1981) virka-asunto ja monien poliittisten neuvottelujen ja ratkaisujen näyttämö. Erityisesti presidentti Urho Kekkosen aikana nimestä Tamminiemi muodostui suorastaan käsite Suomen poliittisessa elämässä ja kielenkäytössä.

Keväällä 1987 Museovirasto sai tehtäväkseen muodostaa Tamminiemestä Urho Kekkosen museon, joka samalla esittelee myös Suomen itsenäisyyden ajan historiaa. Hankkeen toteutumisen teki mahdolliseksi presidentti Kekkosen perikunnan lahjoitus, jonka sisältämä esineistö antaa Tamminiemen sisätiloille ja museolle autenttisuutta ja kertoo samalla omalla tavallaan talon pitkäaikaisimman isäntäväen historiaa.
Kauppalehden Menestyjä 2014 Suomalaista laatua, AAA luokitus