:
Käyntiosoite Snellmaninkatu 1 A
00023 VALTIONEUVOSTO
Puhelin (09) 16 001
Internet http://www.vnk.fi/ministerio/toimitilat/linna/fi.jsp
Y-tunnus 0245975-5

Toimiala

Virasto, julkisia palveluita, nähtävyys, kulttuuri

Kuvaus

Valtioneuvoston linna sijaitsee Senaatintorin laidalla Helsingin empirekeskustassa. Saksalaissyntyinen arkkitehti Carl Ludwig Engel suunnitteli rakennuksen senaatin käyttöön autonomisen suuriruhtinaskunnan hallintokaupunkiin, josta tuli myöhemmin Suomen pääkaupunki.

Lisätietoa RAKENNUKSEN HISTORIAA

Valtioneuvoston linnan eli Senaatin talon rakennustyöt aloitettiin vuonna 1818, ja rakennus otettiin käyttöön suurin juhlallisuuksin vuonna 1822. Rakennus on tyypillinen uusklassistinen empirepalatsi, jossa on kolme kerrosta ja roomalaisuuteen viittaavilla korinttilaispylväillä varustettu ulospäin työntyvä keskirisaliitti parvekkeineen.

SENAATISTA VALTIONEUVOSTOKSI

Senaatin taloon mahtui aluksi senaatin toimielinten lisäksi koko joukko muitakin keskeisiä virastoja, kuten Suomen Pankki, Postijohtokunta, Päätullijohtokunta ja Valtionarkisto. Vuoden 1918 lopussa senaatin nimi muutettiin asetuksella valtioneuvostoksi ja toimituskunnat ministeriöiksi.

Valtioneuvoston linnassa sijaitsevat nykyisin pääministerin johtama valtioneuvoston kanslia, oikeuskanslerinvirasto ja valtaosa valtiovarainministeriötä. Senaatin talon yhteisissä kokoustiloissa pitävät kokouksia, istuntoja ja keskusteluja myös muun muassa hallitus, eduskunta ja pääministeri.

Toimipaikat

Valtioneuvosto

Snellmaninkatu 1 A

00170

HELSINKI

Säätytalo

Snellmaninkatu 9

00170

HELSINKI

Valtioneuvoston linna

Snellmaninkatu 1 A

00023

VALTIONEUVOSTO


Kauppalehden Menestyjä 2014 Suomalaista laatua, AAA luokitus